Pujada als Motllats i la Creu Trencada

Distància: 7,8 km
Ascensió acumulada: 215 m
Temps: 2 h 30 min
Dificultat: Baixa

Pujada als Motllats i la Creu Trencada

Breu explicació

Recorregut per l’altiplà dels Motllats.

Itinerari de curta durada que permet gaudir d’àmplies vistes, especialment en dies clars. Travessa hàbitats singulars d’alt valor biològic, com ara la brolla culminar d’eriçó. De camí, es troba el Cim de la Mussara, es visita la Font Nova i un pont de pedra natural de formació càrstica.

 

Descripció de la ruta

Per trobar el punt d’inici de la ruta cal agafar la carretera T-704 que puja a la Mussara i deixar el cotxe al quilòmetre 19, just amb l’encreuament amb la carretera TV-7045 a Mont-ral. L’itinerari comença per la pista forestal que puja cap a la Serra de la Mussara. Un cop s’acaba la pujada de la pista, un pal indicatiu assenyala el GR 7 que condueix a Mont-ral. Just en aquest punt surt un sender, a mà dreta, que puja planer fins al Pic de la Mussara. Als marges del camí, hi abunda el boix (Buxus sempervirens), tot dificultant el pas en alguns punts. A dalt del Pic de la Mussara hi ha un vèrtex geodèsic i es pot gaudir d’unes magnífiques vistes. Cal retornar a la pista pel mateix camí de pujada i agafar la pista en direcció a Mont-ral. Al llarg del camí es pot veure el roure de València (Quercus faginea) i algun pi roig (Pinus sylvestris).

A uns 600 metres, cal agafar un sender a l’esquerra, just uns metres abans d’un cartell de prohibit fer foc. El sender surt ràpid del bosc i entra en una zona recoberta majoritàriament d’eriçó (Erinacea anthyllis), una planta en forma de coixí de punxes amb flors morades. A la dreta es troba el poble de Mont-ral i, a l’esquerra, el Puig de Cantacorbs, de forma piramidal.

Al davant hi ha el Puig Pelat, per on ens enfilarem per l’esquerra, tot seguint un sender poc evident. El sender està indicat amb alguna fita i cal grimpar. Un cop a dalt, seguirem un corriol estret a l’esquerra, fins arribar a una torre caiguda. En aquest punt comença la pista forestal que condueix a l’urbanització dels Motllats. A vora i vora del camí es pot apreciar com la vegetació adopta formes encoixinades a causa del vent. En arribar a una altra pista, ja es veuen els xalets i l’obelisc. Nosaltres hem de seguir cap a la dreta, pel camí que passa entre els xalets.

Deixant les cases enrere, s’arriba a un encreuament de camins. Girem a la dreta i de seguida surt un sender a l’esquerra que va a parar a una pista en mal estat que duu a la Font Nova. Aquesta font té un raig intermitent, segons l’abundància de les pluges, i està ben acompanyada de rosers i aranyoners. Hi pujaven els pagesos i pastors de Capafonts a conrear les comes.

Des de la font, el recorregut segueix per la pista de mà esquerra, en direcció al Pont de Goi, com bé indiquen uns cartells de fusta. Els marges estan plens de boixerola (Arctostaphylos uva-ursi), tot recobrint el sòl com una catifa. En arribar a l’encreuament amb un cartell que marca la direcció a Creu Trencada, cal seguir el corriol recte. Abans, però, és recomanable apropar-se a veure el Pont de Goi, que és una formació natural de pedra resultant de l’erosió càrstica, situada a uns 500 metres.

Seguint el corriol que duu a la Creu Trencada, es pot observar algun refrescal fet als marges de pedra. El corriol acaba en una pista forestal. Cal reprendre la caminada cap a la dreta fins arribar a la Creu Trencada.

Diuen que la creu es construí per la mort d’un traginer i romangué trencada força temps. Per refer-la utilitzaren les restes de metralla provinents de les pràctiques d’artilleria que es realitzaren a la zona durant força temps, com a conseqüència de l’avui abandonat campament militar dels Castillejos. Per tornar al punt de partida cal anar en direcció a la Mussara, a l’esquerra, per l’antic camí de Reus, que avui en dia és el GR 65.5. El camí, que encara conserva trams de l’antic camí empedrat, ofereix vistes de la Serra de Montsant a la dreta i, més endavant, a l’esquerra, es torna a veure el Puig de Cantacorbs. En arribar a la pista, la seguim fins al Coll de la Creu per tornar pel mateix camí utilitzat a l’anada.