La situació derivada del dèficit de precipitació general deixa les reserves d’aigua de Vilaplana sota mínims.
Aquesta setmana s’ha deixat de bombar aigua a la bassa, que està pràcticament buida i s’està emmagatzemant l’aigua procedent de les captacions al dipòsit del magatzem amb capacitat per a 1.000 m3.
Actualment, el consum de la xarxa d’aigua està al voltant dels 70 m3 diaris i les captacions aporten prop de 45 m3/dia, el que representa un dèficit diari al voltant dels 25 m3.
Des de l’Ajuntament de Vilaplana s’estan duent a terme diverses actuacions per tal de fer front a la situació de sequera. Les detallem a continuació:
Actuacions d’emergència i transport d’aigua
En les properes setmanes, es realitzaran diverses actuacions d’emergència, començant per la realització d’un bypass a la canonada que puja l’aigua del dipòsit del magatzem per dipositar-la directament als dipòsits soterrats de l’ETAP, enlloc de destinar-la a la bassa, ja que aquesta es troba pràcticament buida. També està previst el transport d’aigua amb camió cisterna per tal de complementar l’aportació d’aigua de les captacions.
Construcció d’un nou pou
L’Ajuntament ha rebut l’informe favorable de l’ACA per a la construcció d’un nou pou. Previ a la realització s’ha fet un estudi hidrogeològic realitzat per l’empresa HIDROLEM i un altre de geofísic, per l’empresa GEOSUD. Està previst que el nou pou es realitzi durant el període de setembre a octubre,
Instal·lació de comptadors de telemesura
Ha finalitzat la instal·lació de comptadors telemesura que permet fer un seguiment diari i detectar fugues i pèrdues d’aigua en domicilis. En els últims mesos s’ha avisat a diversos propietaris per tal de solucionar problemes de la instal·lació domèstica que provocava consums constants des de petites fuites per aixetes o cisternes que no tancaven bé, fins a grans fuites en les instal·lacions domèstiques.
La instal·lació de comptadors de telemesura permet, a més, fer un seguiment diari i realitzar un estudi de rendiment de la xarxa d’aigües de Vilaplana. Durant el mes d’agost s’ha revisat tota la instal·lació per tal de detectar i reparar possibles fugues, un assumpte en el qual s’està treballant actualment.
Tancament de les fonts del municipi i eliminació del reg en jardineres i places públiques
Degut a les restriccions i a la disminució de les reserves des del mes de maig la brigada de l’Ajuntament de Vilaplana ha deixat de regar les plantes i jardineres del municipi i tampoc se n’han plantat de noves. També des del mes d’agost s’han tancat les fonts del poble davant de la constatació de persones que es desplaçaven al municipi per omplir garrafes d’aigua i endur-se-les a altres indrets.
Reaprofitament de l’aigua de la piscina
Amb l’esforç de la Junta del Casal, s’ha optat per reaprofitar l’aigua de la piscina de manera que s’ha estalviat 500 m3 d’aigua, així com s’ha fet un seguiment constant de la instal·lació de la piscina. La instal·lació s’ha tancat el 3 de setembre, avançant-ne una setmana sobre la previsió inicial de tancament.
L’Ajuntament recorda que cal fer un ús responsable de l’aigua i agraeix la comprensió als veïns i veïnes.
Consells per estalviar
Mesures fàcils de portar a terme:
– Tancar les aixetes quan no s’utilitzen
En rentar-se les mans o les dents es consumeixen entre 2 i 18 litres d’aigua (una aixeta oberta raja a 10 litres/minut), segons si la persona deixa córrer l’aigua inútilment o bé tanca l’aixeta mentre s’ensabona, es neteja les dents, s’afaita o renta els plats a mà.
– Incorporar a les aixetes dispositius reductors del cabal
Són econòmics i senzills de col·locar, ja que s’enrosquen a les mateixes aixetes i redueixen el consum d’aigua fins a un 50%. Si cal canviar les aixetes, posar monocomandament; el seu consum d’aigua és de 6 a 8 litres/minut.
– No descongelar els aliments sota l’aixeta
Si es treuen amb temps del congelador o es descongelen amb el microones s’aconsegueix no malbaratar aigua.
– Dutxar-se en lloc de banyar-se
Quan es dutxa una persona consumeix entre 30 i 80 litres d’aigua, mentre que per omplir una banyera són necessaris entre 200 i 300 litres.
També és important aprofitar l’aigua que surt mentre s’espera que s’escalfi l’aigua de la dutxa, i en comptes de deixar-la perdre, recollir-la amb una galleda i utilitzar-la per netejar, regar, etc.
Hi ha dispositius reductors del cabal per a les aixetes de les dutxes que permeten estalviar fins a un 50% d’aigua.
– Reparar les aixetes i cisternes dels vàters que perdin aigua
En el cas de fuites d’aigua, cada gota que cau cada dos segons sumen en total 6.000 litres d’aigua malbaratada a l’any, i un fil d’aigua que no s’atura són 36.000 litres/any. Si s’eviten les fuites i es reparen les aixetes que degoten es pot aconseguir un estalvi de fins a 30 litres al dia.
– Instal·lar cisternes de vàter amb doble càrrega
Cada vegada que s’utilitza la cisterna del vàter es consumeixen entre 6 i 10 litres d’aigua. Una mesura per reduir aquesta quantitat és col·locar una o dues ampolles plenes de sorra dins del dipòsit del vàter o instal·lar un sistema de buidatge regulat, que permetrà reduir a la meitat el consum d’aigua. D’aquesta manera es pot evitar gastar uns 4.000 litres d’aigua l’any.
– No utilitzar el vàter com a paperera
D’aquesta manera s’evita gastar entre 6 i 10 litres d’aigua per cada vegada que s’activa la cisterna.
– Posar la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i utilitzar programes d’estalvi
Un cicle d’una rentadora utilitza de 60 a 90 litres d’aigua (si la rentadora no és de baix consum, pot consumir uns 200 litres d’aigua), i el del rentavaixella de 18 a 30 litres. Cal tenir ambdós electrodomèstics a plena capacitat abans de posar-los en funcionament, el que permetrà estalviar aigua i energia elèctrica.