L’Ajuntament de Vilaplana va organitzar ahir en motiu del dia Mundial de l’Alzheimer que se celebra aquest dijous, 21 de setembre, la xerrada: Com prevenir l’Alzheimer? a càrrec de Núria Ruiz, responsable del taller d’estimulació cognitiva que es realitza a Vilaplana dos cops per setmana per part de l’Associació d’Alzheimer i Altres Trastorns Neurocognitius de Reus i Baix Camp.
A més a més, avui dijous, s’ha penjat el llaç verd i s’ha il·luminat la façana de l’Ajuntament de Vilaplana de color verd per conscienciar sobre aquesta malaltia que afecta a milions de persones a tot el món. L’Alzheimer no tan sols impacta als que el pateixen, sinó també a les seves famílies i cuidadors i, per extensió, al conjunt de la societat. El color verd és símbol d’esperança i solidaritat en la lluita contra l’Alzheimer.
L’Ajuntament de Vilaplana es va adherir l’any 2018 com a Municipi Solidari amb l’Alzheimer, un gest pioner que recolza la sensibilització i conscienciació al voltant de la malaltia de l’Alzheimer.
L’Associació d’Alzheimer i Altres Trastorns Neurocognitius de Reus i el Baix Camp ha fet públic el següent comunicat coincidint amb el 21 de setembre:
El dia 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer. L’Associació d’Alzheimer i Altres Trastorns Neurocognitius de Reus i el Baix Camp uneix els seus esforços amb la comunitat per fer augmentar la sensibilitat i la conscienciació sobre una malaltia que afecta no només els qui la pateixen, sinó també les seves famílies, amistats i cuidadors/ores.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix la demència com una prioritat de salut pública. Al maig del 2017, l’Assemblea Mundial de la Salut va aprovar el Pla d’acció mundial sobre la resposta de salut pública a la demència 2017-2025. La demència, segons dades de 2019, va tenir un cost per a les economies de tot el món d’1,3 bilions de dòlars. Aproximadament el 50 % d’aquesta xifra és atribuïble a l’atenció que proporcionen persones cuidadores informals, que, de mitjana, dediquen unes cinc hores diàries a tasques d’atenció i supervisió.
La demència és el resultat de diverses afeccions que comprometen el cervell. La malaltia d’Alzheimer és la forma més comuna de demència i pot representar entre un 60 % i un 70 % de tots els casos.
Segons la Confederació Espanyola d’Associacions de Familiars de Persones amb Alzheimer i Altres Demències (CEAFA), a Espanya, s’estima que al voltant d’1,2 milions de persones estan afectades per la malaltia d’Alzheimer o altres tipus de demència i més de 4,5 milions de persones estan involucrades en la seva cura i suport.
La demència és, en l’actualitat, la setena causa de defunció i una de les principals causes de discapacitat i dependència entre la gent gran a tot el món.
La demència afecta de manera desproporcionada les dones, tant directament com indirectament. En aquest sentit, les dones tenen major risc i uns índexs d’incidència més alts, en part degut a una major esperança de vida, però també són les responsables del 70 % de les hores de cures que reben les persones que viuen amb demència.
En aquest sentit, la nostra Associació enguany celebra el seu 25è aniversari. Durant aquests anys s’ha treballat incansablement per ser un far de suport al nostre territori i és el nostre propòsit continuar fent-ho. Els nostres esforços se centren a proporcionar atenció de qualitat, amb programes de suport integrals i finalistes, i recursos informatius que permetin a les persones afectades i les seves famílies afrontar aquesta malaltia amb més informació, assessorament i suport, amb més ajudes i intervencions no farmacològiques que contribueixen a dignificar les persones i a millorar la seva qualitat de vida, amb la qual cosa es garanteixen els drets fonamentals del nostre col·lectiu.
Volem unir-nos a les mesures proposades per l’OMS i la CEAFA per aconseguir un model integral que millori la qualitat de vida del col·lectiu. Les mesures són:
1. La demència com a prioritat de salut pública
2. Sensibilització sobre la demència i creació d’una societat que tingui una actitud inclusiva cap a aquesta malaltia
3. Reducció del risc de demència
4. Diagnòstic, tractament i atenció
5. Sistemes d’informació sobre la demència
6. Suport als cuidadors/ores
7. Investigació i innovació
No podem subestimar l’impacte que aquestes malalties tenen per a les famílies i per a la societat en general. Aquestes xifres reflecteixen la importància de la nostra tasca per sensibilitzar, crear consciència i mobilitzar recursos. En aquest sentit, la CEAFA aquest any sota el lema “Integrant la innovació” cerca aportar i rebre coneixements que serveixin per adaptar-los i implantar-los a serveis especialitzats en l’atenció integral de les persones amb Alzheimer i altres demències.
Els desafiaments que afrontem són grans, però també ho són la nostra determinació i la nostra capacitat de fer una diferència positiva. Continuarem treballant sense descans per ser un suport fonamental al territori del Camp de Tarragona.
Les xifres i les dades que hem compartit ens recorden la importància de la nostra activitat i la necessitat d’abordar aquestes qüestions amb compassió i determinació. Cada esforç, cada pas que prenem en aquest camí, contribueix a la millora de la qualitat de vida de les persones afectades i al benestar de les seves famílies cuidadores.
Esperem que la programació d’activitats 2023 siguin un pas endavant cap a una societat més informada, inclusiva i solidària enfront de la malaltia d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius.