Vilaplana és un dels 9 municipis on la Diputació de Tarragona ha previst realitzar-hi actuacions forestals per a l’eliminació del sotabosc en el marc del projecte “Rumiar: el mosaic agroforestal a l’espai natural de les Muntanyes de Prades”, liderat per la Diputació de Tarragona, amb la participació del Centre de la Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris i Propietàries Forestals (BOSCAT), la Fundació Pau Costa i el Centre d’Iniciatives empresarials Conca de Barberà (Concactiva). “Rumiar” compta amb un pressupost de 2,1 milions d’euros i el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
Aquest dilluns s’ha dut a termeuna visita de camp a Vilaplana per conèixer una de les zones on la Diputació hi està realitzant treballs forestals. Hi ha participat la diputada delegada de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer, qui ha posat de manifest que “s’actua en 319 hectàrees, principalment de titularitat privada -més de 200 propietaris en total-, de 9 termes municipals. Es treballa per a la prevenció de grans incendis forestals a les Muntanyes de Prades, consolidant el mosaic agroforestal amb zones estratègiques de prevenció.” L’han acompanyat l’alcalde de Vilaplana, Josep Bigorra, i representants d’altres entitats sòcies del projecte.
L’alcalde de Vilaplana, Josep Bigorra, ha subratllat la importància que la Diputació de Tarragona es posi al capdavant de projectes com aquest, ja que els municipis petits “no tenim recursos ni la capacitat per dur a terme projectes d’aquesta envergadura”
Amb aquests treballs agroforestals s’elimina el sotabosc i es crearan 3 Punts Estratègics de Gestió (PEG), a Vilaplana, Mont-ral i Cornudella de Montsant. Els PEG són unitats de prevenció d’incendis, on s’hi ubica la coordinació en cas de grans incendis i requereixen de lloc suficient on dur a terme maniobres d’atac o contenció per limitar l’afectació dels incendis. També cal que tinguin bons accessos i punts d’aigua, entre d’altres requeriments. A més, es crearan zones de foment de gestió, que són apropiades per canviar el comportament d’un incendi forestal i intentar que aquest no adquireixi grans dimensions, evitant que esdevingui un gran incendi forestal.
“Rumiar” té altres àmbits de treball que s’estan desenvolupant. Per un costat, s’impulsa la capacitació del sector forestal per tal de professionalitzar els treballadors del sector i fixar població jove als territoris rurals. A més, es preveu la dinamització del sector silvopastoral i la cadena de valor del producte local, productes derivats de les explotacions ramaderes extensives. Es treballarà també la transformació de productes provinents del sector primari amb la creació d’un obrador compartit.